Хортензия Weems Red: описание и снимка

Всеки собственик на селска къща се опитва да украси своя пейзаж с буйни цветни лехи или отделно разположени декоративни растения. От цялото разнообразие от култури, професионалните дизайнери и просто градинарите любители често използват хортензия. Този род цъфтящи растения включва над 70 различни вида и сортове. Всички те се различават по формата на храста и съцветието, цвета на венчелистчетата. Повечето видове хортензия растат в топлите страни на Азия и Южна Америка и само няколко от тях са адаптирани към условията на Русия. Сред адаптираните видове е метличната хортензия "Vims red". Растението от този сорт е непретенциозно и има шикозен външен вид, благодарение на което е широко популярно. За тези, които все още не са запознати с "Weems Red", ще се опитаме да предоставим в статията най-подробната и актуална информация за това растение.

Обща информация за растението

Разкошът на хортензията отдавна изненадва и радва хората. И така, за първи път английският ботаник Д. Банкс, през 1789 г., от пътуване до Китай, донесе великолепен разсад на хортензия. Благодарение на красотата си растението бързо придоби популярност. От 1900 г. животновъдите са възприели културата и след 60 години светът е видял около 100 различни сорта хортензия.

Днес руските фермери имат уникалната възможност да отглеждат 6 различни вида отлична хортензия в градините си. Сред тях си струва да се отбележи земната покривка, хортензия на дървета и дръжки. Хортензията на метлицата е особено почитана от градинарите. Това е тънък, буен и доста висок храст, който изглежда страхотно в композиция с други растения или като независима единица за ландшафтен дизайн.

За обилен цъфтеж, метличното растение "Weems Red" изисква определени условия, свързани със състава на почвата и разположението на мястото. Ако не спазвате определени изисквания, тогава не можете да чакате цъфтежа или да унищожите изцяло разсада.

Красотата на Wim's Red

Hydrangea paniculata "Weems red" е получена от немски селекционер преди няколко години и буквално веднага е получила признание в целия свят. Този широколистен храст цъфти много дълго време. Пирамидалните съцветия са големи, високи до 35 см. С напредването на цъфтежа цветът на червените пъпки на Weems се променя: в началния етап на разтваряне пъпковидните пъпки са бели, след това стават розови и в резултат на това пъпките придобиват дълбок бордо цвят. По-долу можете да видите цветовото разнообразие от съцветия на снимката на хортензия Weems Red panicle. Вече избледнелите пъпки също имат естествена красота. Те се използват от цветарите при създаването на техните произведения.

Дългият период на цъфтеж на метличната хортензия настъпва от юли до септември. В топлите есенни условия "Weems Red" може да радва с пъпките си до октомври. Този факт е важно предимство, поради което сортът е широко популярен.

Важно! По време на цъфтежа "Weems Red" храстовиден храст излъчва приятен и примамлив аромат на мед.

В резултат на цъфтежа се образува кутия върху издънките на паниковия храст Weems Red. Той е разделен на няколко части и съдържа много малки семена, които могат да се използват за отглеждане на култура.

От снимката и описанието на хортензията Weems Red е лесно да се разбере, че храстите й са много буйни, красиви, листни. Височината и диаметърът на зрелите растения могат да достигнат 2 м. Годишният растеж на зелените издънки е 20-25 см. Младите храсти не се подрязват 3-4 години след засаждането. След първата резитба на възрастта се препоръчва ежегодното подрязване на храста.

Красотата и очарованието на хортензиите се осигуряват не само от цветята, но и от листата. Те са много плътни, противоположно разположени. Те се отличават с тъмно зелен цвят, силни вени. Листата на хортензията са яйцевидни.

Издънките на паникуларното растение са жилави и еластични и може да имат рядко разклонение. Цветът на кожата на леторастите е кафяво-червен, което им придава декоративен вид. Под тежестта на големи пъпки някои издънки се огъват, в резултат на което храстът придобива сферична форма.

Избор на място за отглеждане

Панцилната хортензия е много хигрофилна. Неговите близко разклонени разклонени корени не са в състояние сами да получат влага от дълбочината, така че растението се нуждае от редовно и обилно поливане.

Хортензията е термофилна, но толерантна към липсата на слънчева светлина. Може да се отглежда на слънчеви и сенчести места. Силните северни ветрове могат да причинят определени щети на растението, поради което при избора на място за засаждане е необходимо да се предвиди наличието на естествена бариера от северната страна.

Hydrangea paniculata "Weems red" е причудлива за почвата. За отглеждането му е за предпочитане да се избере рохкава, плодородна почва с високо органично съдържание. Киселинността на почвата може да бъде висока или неутрална. Цветът на пъпките, по-специално, зависи от този показател:

  • На кисели почви цветята имат богат, ярък цвят.
  • На почви с неутрална киселинност пъпките стават бледи.

Важно! Оптималното ниво на киселинност за хортензия на метлицата е 5 pH.

Панцилната хортензия не може да вирее на варовити и песъчливи почви. Този тип почва трябва да се подкисели до оптималното ниво преди засаждането на растението. Като окислител могат да се използват железен сулфат, колоидна сяра, пресен оборски тор и мъх от сфагнум.

Важно! На алкални почви храстите страдат от хлороза, в резултат на което листата избледняват.

Кацане "Weems Red"

Засаждането на хортензии трябва да се извършва в началото на пролетта. Препоръчително е да подготвите почвата за растението предварително: 2-3 седмици преди засаждането на разсада, смесете трева, торф, пясък и зеленина в равни пропорции. Дупката за засаждане трябва да бъде с диаметър най-малко 50 см и дълбочина 40-45 см. Дупката за засаждане трябва да се запълни с подготвена плодородна почва.

По време на засаждането трябва да се обърне специално внимание на кореновата система на растението:

  • На дъното на ямата за засаждане изсипете плодородна рохкава почва със слой от 10 cm.
  • Оформете малка могила в центъра на ямата.
  • Изправете корените по повърхността на могилата.
  • Напълнете дупката с плодородна почва, така че кореновата шийка да остане над земята.
  • Уплътнете почвата и напойте хортензията.
  • Мулчирайте кръга на багажника с торф или слама.
Важно! Хортензията с метлички със затворен корен може да се засажда в земята през лятото.

Процесът на засаждане е съвсем прост и ясен. Но за начинаещите градинари може да бъде полезен и следният видеоурок, който перфектно демонстрира процеса на засаждане на разсад на хортензия от метлица:

Илюстративен пример и многобройни коментари ще позволят на неопитните фермери да избягват грешки.

Грижи за разсад

Засаждането на хортензия е съвсем просто, но грижите за реколтата изискват специално внимание:

Хранене на растенията

След засаждането на метличната хортензия "Weems Red" в началото на пролетта, вече в края на май ще е необходимо да се мисли за нейното хранене. Като торове се препоръчва да се използва калиев сулфат или амониев сулфат. Този физиологично кисел тор трябва да се използва до средата на лятото.В бъдеще те трябва да бъдат заменени със суперфосфат.

Важно! Приблизително веднъж на всеки 2 седмици "Weems Red" трябва да се полива с разтвор на соли с високо съдържание на желязо. Това ще помогне за предотвратяване на хлороза на паникуларния храст.

Можете също да наторите "Weems Red" с естествено, органично торене, например, инфузия на оборски тор, разтвор от птичи тор. На практика е доказана и ефективността на суроватката. При поливане на хортензии със серум се активират млечнокисели бактерии, които подкисляват почвата, насърчават разлагането на органичните вещества и генерират топлина. Доказано е, че под въздействието на млечна суроватка хортензиите бързо позеленяват, цъфтят обилно и рядко се разболяват.

Подрязване на храсти

Експертите препоръчват ежегодно подрязване на храсталака на хортензия, като се започне на възраст от 3 години. Това помага да се увеличи изобилието и продължителността на цъфтежа и да се подобри здравето на растението като цяло. В етапите на зряла вегетация, резитбата може да се използва за отстраняване на 2/3 от летораста.

Храстът трябва да се отреже в началото на пролетта, преди да се появят пъпките или през есента, след като листата са напълно отделени. Изрязаните издънки могат да се използват за отглеждане на хортензии. Храстовите резници се вкореняват добре и са в състояние бързо да образуват буен паникуларен храст.

Важно! С правилното образуване на хортензии на един храст можете да получите повече от 70 буйни съцветия.

Болести и вредители

Хлорозата е най-често срещаното заболяване на паникуларната хортензия. Това се случва на фона на алкална почвена среда. Можете да се борите с хлорозата с железен хелат. Този високоефективен тор с микроелементи се използва веднъж седмично за листно подхранване. Хортензията на метлицата "Weems Red" реагира бързо на такова лечение, като възстановява цвета на листата си.

Hydrangea paniculata "Weems red" може да бъде засегната от различни болести и вредители. Брашнестата мана, антракноза и други инфекциозни, гъбични заболявания могат да навредят на растението. За тяхното контролиране трябва да се използват фунгициди. Листни въшки, колорадски бръмбар и паяк също не са склонни да пируват със сочните листа на паникуларния храст. Можете да се борите с тях с различни специални лекарства, например "Aktara".

За контрол на вредителите и болестите трябва да се обръща редовно внимание на превантивните лечения. Само в този случай ще бъде възможно да се запази красотата и здравето на красивата хортензия на метлицата "Weems Red".

Подслон разсад за зимата

Хортензия "Weems Red", в сравнение с други сортове култури, има високо ниво на устойчивост на замръзване, но когато се отглежда в централните и северните райони на Русия, се препоръчва надеждно покриване на растението, за да се предотврати замръзване. Така че, в периода преди настъпването на слана, е необходимо да се спазва режимът на поливане и разрохкване на почвата. С пристигането на студено време хортензията трябва да бъде покрита с листа, смърчови клони, чул.

Важно! Младите храсти на възраст под 3 години трябва да бъдат покрити. Възрастните паникуларни храсти са в състояние да издържат на температури до -250C без подслон.

Можете да говорите много и дълго време за красива хортензия на метли, но за да се насладите истински на нейната красота, трябва да отгледате храст на вашия сайт, да усетите неговия примамлив аромат и да оцените със собствените си очи зашеметяващия вид на цветята . Дадохме препоръки как правилно да засадите растение и как да се грижите за него. Следвайки нашите съвети, всеки ще може да отглежда красива хортензия на метли в своята градина.

Отзиви

Вероника Климова, 33 г., Севастопол
Хортензията на метлицата "Weems Red" се появи наскоро. Купих го от детска стая, където ми беше гарантирана защита от болести. Засега няма оплаквания: цъфти редовно, дълго време и е много красива. Болестите и вредителите не го „взимат“.
Анна Яковлева, на 25 години, Долгопруден
Исках да засадя хортензията Weems Red panicle на общо цветно легло, но с течение на времето разбрах, че някои от растенията около нея започват да умират. Вероятно това е така, защото периодично подкислявам почвата. В резултат на това моята хортензия расте красива, но самотна.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство