Hydrangea Panicled Vanille Fraise: резитба, устойчивост на замръзване, в ландшафтен дизайн

Хортензиите на метличките набират популярност сред градинарите по целия свят. Храстът се отличава с обилния си и дълъг цъфтеж. Vanille Fraise е един от най-търсените сортове. Отглежда се в топли райони, средното платно и северните райони.

Ботаническо описание

Хортензия Vanille Fraise, отглеждана в разсадник на Renault във Франция. Работата по сорта се извършва от 1989г. Целта на животновъдите беше да разработят нов сорт, при който за кратко време цветът на листенцата се променя от бял до розов. В резултат на това бяха открити растения с големи съцветия и многобройни цветя.

Решителната селекция на Vanille Fraise се състоя през 2003 година. Хортензията получи името си поради сложния цвят на съцветията: бял и тъмно розов. „Fraise" се превежда от френски като „ягода".

Панцилната хортензия Vanilla Freise е мощен разпръснат храст с височина 1,5-2 м. Издънките му са гъвкави, кестеняв цвят. Листата са зелени, с овална форма, разположени по цялата дължина на клоните.

Цъфтежът започва през юни и продължава до октомври. Съцветията са пирамидални, дълги 30-35 см. Отначало венчелистчетата са бели, които до август стават розови. През септември съцветията придобиват бордочервен цвят.

Хортензия Vanilla Fraze започва да цъфти в годината на засаждане. Храстът е непретенциозен, толерира зимни студове до -35 ° C.

Сортовете хортензии на метлички се използват за украса на градински парцели, паркове, зони за отдих. Храстът се отглежда като жив плет, използва се при единични насаждения върху тревни площи. След изрязването съцветията запазват свежестта си дълго време.

Засаждане на хортензии

За засаждане на метличена хортензия Vanilla Fraz подгответе подходящо място. Не забравяйте да вземете предвид осветеността му, наличието на защита от вятъра, местоположението по отношение на дървета и други храсти. Преди засаждането почвата се подобрява чрез въвеждане на необходимите компоненти.

Подготвителен етап

Хортензията на метлицата се засажда на полусянка. В средната лента и на север храстът е разположен от южната страна на площадката. При постоянно излагане на слънце съцветията ще загубят декоративния си ефект.

Хортензия Vanilla Fraze не трябва да се излага на студени ветрове. Сгради, огради или дървета могат да действат като защита срещу натоварване от вятър.

Важно! Панцилната хортензия предпочита плодородна глинеста почва.

В песъчлива почва храстът не получава необходимото количество хранителни вещества. За да може почвата да задържа по-добре влагата, към нея се добавят торф и хумус.

Vanilla Freize предпочита слабо кисела или неутрална почва. Ето защо се препоръчва добавяне на иглолистна постеля към субстрата преди засаждането. За успешното отглеждане на хортензии, използването на вар, креда, доломитово брашно и пепел трябва да бъде напълно изоставено.

Работна поръчка

Хортензията на метлицата се засажда през пролетта преди началото на соковия поток. Позволено е да се отложи работата за есенния период (септември или октомври). Храстът трябва да бъде засаден след падането на листата, докато започне сланата.

Посадъчен материал се закупува в разсадници. Не забравяйте да изберете здрави разсад, без следи от повреди и гниене. Оптималната височина на леторастите е 30 cm.

Редът на засаждане на метличена хортензия Vanilla Fraz:

 1. На избраното легло се изкопава дупка с размер 30х30 см.
 2. При засаждане на няколко храста между тях те се държат от 1 до 2 m.
 3. След това те започват да подготвят субстрата: смесват копната земя, торф, компост и пясък в съотношение 2: 2: 1: 1.
 4. Към субстрата се добавят 50 g суперфосфат и 30 g калиев сулфат. Паднали борови иглички се използват за деоксидиране на почвата.
 5. Приготвеният субстрат се излива в ямата.
 6. В рамките на 1-2 седмици почвата ще се уталожи и можете да започнете да подготвяте разсада. Растението се изважда от контейнера, корените му се изрязват и се потапят в стимулатор на растежа за 2 часа.
 7. Хортензията се засажда в яма. Корените му са разпространени и покрити със земя.
 8. Растението се полива обилно с мека вода.

Младите храсти на хортензия се поливат редовно. За да се предпази от слънцето в жегата, над тях е монтиран навес.

Грижа за хортензия

Редовните грижи осигуряват образуването на буйни съцветия от сорта Vanilla Freise. За храста се гледа чрез поливане и подхранване. Подрязването на леторастите помага да се даде на храста желаната форма. За защита от болести и вредители се използват специални препарати или народни средства.

Поливане

Панцилната хортензия е влаголюбива, така че поливането е задължителна стъпка в грижата за нея. Почвата под храста се навлажнява всяка седмица, не се оставя да изсъхне и да се образува на повърхността на кората.

Важно! До 10 литра вода се добавят под храста на хортензия от метлички Ванилов картоф.

За напояване се използва само топла, утаена вода. При суша храстът се полива по-често, до 2-3 пъти през седмицата.

Коренната система на хортензия е разположена близо до повърхността на земята. Ето защо, когато поливате, уверете се, че корените му не са изложени. След въвеждането на влага, почвата се разхлабва и храстът се изпръсква. Мулчирането на почвата с торф или хумус помага да се намали броят на поливанията.

Подхранване

За образуването на буйни съцветия от хортензия Vanilla Fraz са необходими хранителни вещества. Храстът се храни с органични или минерални комплекси. Най-добри резултати се получават чрез редуване на различни видове хранене.

Панцилената хортензия Ванилов картоф се храни в съответствие със схемата:

 • през пролетта с подуване на бъбреците;
 • когато се появят първите пъпки;
 • през периода на масов цъфтеж;
 • през есента в подготовка за зимата.

За първото подхранване на сорта Vanilla Freise се приготвя органичен тор на основата на лопен. Органичните вещества се смесват с вода в съотношение 1:15. Полученият разтвор се полива под корена на храстите.

Летните процедури се извършват с помощта на минерални комплекси. Торът се приготвя самостоятелно чрез комбиниране на амониев нитрат, суперфосфат и калиева сол. Всяко вещество се приема в количество от 30 g, след което те се разтварят във вода.

За хортензия са разработени готови минерални комплекси под формата на сухи гранули и суспензии. Този тор трябва да се разтвори във вода и след това да се поливат храстите под корена.

Есенната превръзка на сорта Vanilla Freise се извършва с помощта на суперфосфат и калиев сулфат. 30 g от всяко вещество се добавят под всеки храст. Торовете с азот трябва да бъдат изоставени през есента, за да не предизвикат повишен растеж на издънките.

Подрязване

Чрез подрязване на хортензиите, ваниловите фрези получават необходимата форма. Храстите се подрязват в началото на пролетта преди изтичане на сок. Не забравяйте да премахнете сухи и счупени клони.

Всяка издънка се съкращава до 6-8 пъпки. Общо за храст са достатъчни 5-10 клона.

Съвет! Подрязването на леторастите в корена помага за подмладяване на стария храст. Над повърхността се оставят клони с дължина не повече от 10-15 см.

През лятото хортензията Vanilla Frize не се подрязва. Необходимо е обаче да се премахнат сухите съцветия, което води до образуването на нови пъпки.

Защита срещу болести и вредители

Хортензия Vanilla Fraze може да бъде сериозно засегната от гъбични заболявания. В студено дъждовно време растенията са податливи на брашнеста мана и различни гниения. Поражението обхваща издънките и листата на храста.

За да се предпазят хортензиите от болести, се приготвят разтвори на основата на фунгициди. Лекарствата Fundazol, Fitosporin, Topaz имат добри лечебни свойства.В началото на пролетта и късната есен се извършва превантивно пръскане.

При недостиг на хранителни вещества, сортът Vanilla Freise е склонен към хлороза. Болестта се идентифицира по жълти листа, които започват да се извиват и падат. За борба с болестта храстът се подхранва със сложен тор, съдържащ желязо.

Внимание! Панцилната хортензия привлича вредители: охлюви, листни въшки, акари. Всички те се хранят с растителен сок, в резултат на което листата изсъхват и падат, развитието на храста се забавя.

За насекоми храстът се напръсква с разтвори, като се използват инсектициди Tanrek или Akarin. За профилактика са подходящи народни средства: инфузии върху лукови кори или чесън. Те се използват за обработка на всеки етап от развитието на храсти.

Подслон за зимата

Хортензия ванилов картоф издържа на сурова зима. Когато се отглежда в южните райони и средната лента, храстът не е покрит.

В студена, безснежна зима мулчирането на почвата с торф или хумус помага да се предпази хортензията от замръзване. Дебелината на мулч е от 20 до 30 cm.

Младите растения трябва да бъдат покрити с агроматериал или чул за зимата. Когато снегът падне, преспи се хвърля върху храстите за допълнителна изолация.

Размножаване на хортензия

Ако имате храст от хортензия Vanilla Freise, можете сами да вземете разсад. За да направите това, през пролетта се изрязват няколко издънки с пъпки и се потапят в разтвор на стимулатора Kornerost. След това резниците се засаждат в градината.

Растението се полива, подхранва се с органични вещества, защитено от горещото слънце. След вкореняване хортензията се засажда над мястото.

Съвет! Когато трансплантирате хортензия Vanilla Freise, можете да разделите коренището й на части и да вземете посадъчен материал.

Друг ефективен начин за размножаване на храсти е използването на наслояване. През пролетта долните части на леторастите се почистват от листа и се фиксират към земята. Отгоре се изсипва плодородна почва. До есента растенията ще се вкоренят и можете да ги отделите от храста.

Отзиви за градинари

Дария, на 24 години, Предградията на Москва
За засаждане в страната си купих хортензия Vanilla Fraz. Храстът произвежда много пирамидални съцветия. Сортът привлича със своята необичайна цветова схема. Цветовата схема на съцветията се променя от бяло до бордо. Нашият храст е на 2 години, височината му достига 50 см. На него цъфтят 7-8 съцветия. Хортензията издържа зимата без подслон. Поливам храста всяка седмица, при суша - през ден. Допълнително се храня с калиев нитрат.
Тамара, на 38 години, Липецк
Съсед ме посъветва да отглеждам хортензия преди няколко години. Развъдникът много хареса сорта Ванилия Фрейз. Оставих го на слънчево място под прозореца. Храстът цъфти в продължение на 2-3 месеца. Венчелистчетата първоначално имат зеленикав оттенък, който се променя на бял и розов. Наситеността на цвета зависи от киселинността на почвата. Растението не се страхува от пролетни студове.
Наталия, на 53 години, Саратов
Хортензията е един от най-красивите храсти на моя сайт. Особено приятен с красотата на цъфтежа и непретенциозността е сортът Vanilla Freise. За засаждане изкопах дупка, където покрих горската почва изпод бор. Отгоре се изсипва плодородна почва. При този метод на засаждане подкиселителите могат да се откажат.

Заключение

Hydrangea Vanilla Freise е храст с отлични декоративни свойства. Растението изисква поливане и хранене. Храстът се подрязва, за да му се придаде желаната форма. Превантивното лечение помага да се предпазят растенията от болести и вредители.

Коментари (1)
 1. Панцилната хортензия не цъфти, тя е на пет години. Защо

  09.09.2020 в 07:07
  Наталия
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство