Как трайно да се отървете от копривата на сайта

Копривата върху обработваема земя е класифицирана като агресивен плевел. Расте бързо, заемайки големи площи. Полезни растения, които са наблизо, страдат от такъв квартал, изпитвайки липса на влага и хранене. Високите храсти от коприва засенчват насажденията и са носители на гъбични инфекции. Да се ​​отървем от копривата не е лесна задача, но е напълно разрешима, ако събитието се проведе правилно и своевременно.

Характеристики за борба с плевелите

Кореновата система на смесен плевел. Централното дебело стъбло е дълбоко 20–25 см. Произвежда множество странични резници с дължина до 40 см. През пролетта от всяка вегетативна пъпка поникват коренови издънки. До края на лятото от издънките расте пълноценно растение, чийто корен също нараства с 30-40 см от пролетта.

Листата на лечебната култура са покрити с малки власинки, които причиняват изгаряния по кожата поради високата концентрация на мравчена киселина

Оранжерията, обрасла с коприва (на снимката), може да бъде трудна за почистване от плевели. Оранжерийните стени не са пречка за корените на растенията. В чести случаи през есента копривата е била от външната страна на оранжерията, а през пролетта вече се е появявала вътре. Ако не се борите с плевелите своевременно, тогава ще се отървете от него в бъдеще ще бъде проблематично.

Копривата е широко разпространена в цяла Русия, с изключение на Далечния север. Растението се характеризира с висока устойчивост на замръзване. Първите кълнове се появяват при температура от + 3-5 0С, те не се страхуват от минусов индикатор, те растат бързо.

Трудността на борбата с плевелите се крие в бързия растеж на подземната част, докато копривата възстановява популацията си за 2 сезона, дори ако в почвата остане малък фрагмент от корена. Проблемът се усложнява от способността да се размножава по генеративен начин. Семената узряват в края на лятото и се носят на големи разстояния от вятъра. Материалът хибернира спокойно и покълва през пролетта.

Важно! Необходимо е да се отървете от плевелите възможно най-рано (в началото на май), за да нямат време да цъфтят.

Копривата е класифицирана като лечебно растение. Това е добра хранителна основа за животни, при готвенето се използват млади стъбла и листа. Оставянето на няколко храста за лични цели в градината няма да работи; след няколко години на мястото ще има гъста коприва. Ще трябва да положите много усилия, за да се отървете от него.

Тревната трева расте на плодородни, леки почви, като дава предпочитание на култивираните. През лятната вила е агресивен плевел, който, разпространявайки се, ще измести култивираните растения. По време на цъфтежа прашецът причинява алергии у човек, ако попадне върху кожата, можете да изгорите.

Коренният процес, останал в почвата след отстраняването на майчиното растение, бързо образува издънки

Как да се отървем от копривата в района

Основното условие е да се предотврати растежа му. Можете да донесете коприва на сайта по няколко начина:

 1. Засадете наблизо растения, които имат потискащ ефект върху плевелите.
 2. Използвайте химикали.
 3. Отсейте, изкопайте заедно с корена.

Има няколко популярни рецепти за борба с плевелите. Изборът зависи от окупираната територия и степента на разпределение на населението.

Как да премахнете копривата от градината с химикали

В допълнение към неподредения външен вид, надземната част не носи много вреда на градинския парцел. За да разрешите проблема, трябва не само да се отървете от стъблата и листата. Основните дейности са насочени към кореновата система. Издърпването или косенето на майчиното растение е за подобряване на естетическия вид на територията и нищо повече, кореновите издънки ще дадат нов растеж. За да премахнете окончателно копривата от градината, можете да използвате контактни химикали. Не се препоръчва използването на почвени продукти върху почвата, използвана за засаждане на зеленчукови култури. Времето за разлагане на токсичните съединения на хербицидите е 1,5–2 години.

Поради това се препоръчва въздушната част да се третира с контактни препарати. Те са безвредни за почвата и ефективни срещу многогодишни, двудомни плевели, които включват коприва. Механизмът за обработка е както следва:

 • след пръскане веществото навлиза в съдовата система на растението;
 • заедно със сока се разпространява до всички части, блокирайки фотосинтезата на фенилаланин в листата;
 • фундаментално инхибира производството на аминокиселини;
 • храстът пожълтява;
 • вътрешното налягане намалява;
 • плевелът загива.

Глифосът е един от най-популярните и безопасни химикали в борбата с плевелите

Няколко хербициди срещу коприва често се използват в малките вили и фермерски полета:

 • "Торнадо";
 • "Родео";
 • Форсат;
 • „Ураган“.
Важно! Активното вещество на тези средства е глифозат, следователно, когато купувате лекарство, обърнете внимание на присъствието му в състава.

Как да премахнете копривата по народни начини

Традиционните методи за борба с плевелите са ефективни за кратък период от време; те няма да могат трайно да се отърват от копривата в градината с тяхна помощ. Незначителна, непокътната коренова лепенка ще възобнови вегетацията и проблемът ще се върне. Няколко съвета как да се отървете от плевелите:

 1. В началото на пролетта мястото на основното натрупване на плевели се изгаря с паялна лампа.
 2. Пригответе средство против коприва от 250 г сол и 8 литра вода, изсипете свръхрастеж в началото на сезона и покрийте с мулч.
 3. Можете да излеете вряла вода върху мястото с растението плевели.

Популацията ще намалее значително, но няма да е възможно напълно да се отървете от копривата, първо ще се появят единични издънки, след което проблемът ще се върне напълно.

Какви растения могат да се използват за запушване на коприва

На фермерските полета копривата е рядко явление, тя може да бъде намерена само по периметъра на площадката, но в този случай вредата от нея е малка. За да се отървете от плевелите на третираните полета, се използват хербициди, наблюдава се сеитбообръщение. На поле, засадено с рапица, няма да има коприва. Също така се отглеждат медоносни култури, които запушват плевели.

Площта на задния двор, отредена за градината, е малка, така че тази мярка е без значение. Можете да се отървете от копривата във вашата лятна вила, като засадите хрян или топинамбур - те са по-полезни във фермата. Те напълно ще изместят копривата, но трябва да сте подготвени, че тези разсад ще създадат следващия проблем. Въпросът ще бъде как да се отървем от нарастващата подмяна.

Как да унищожим коприва на мястото с помощта на механични методи

Механичните методи ще помогнат да се отървете от плевелите, ако са направени правилно:

 1. Заплевеляването или окосяването на надземната част има временен ефект: копривата ще възобнови растежа си. Ако постоянно провеждате процедурата в началото на сезона, с течение на времето броят на растенията на площадката значително ще намалее.
 2. Препоръчва се оранната земя да се брани, когато част от отсечените корени се обърнат от плуга заедно с почвата на повърхността. Ако не бъдат събрани и отстранени, копривата ще поникне не само на едно място, но и в цялата градина.
 3. Най-добрият начин да се отървете от плевелите е да изкопаете растението заедно с корена. Измерете от центъра 20 см и копайте в кръг от коприва на дълбочина 20-25 см. Разхлабете храста, издърпайте го с лопата и го извадете.

Зелената маса може да се изхвърли или накълца, да се напълни с вода, да се остави да ферментира и да се използва като подхранване

Често срещани грешки

Основната грешка в борбата с тревистите храсти се наблюдава по време на химическа обработка. Ако процедурата се проведе неправилно, можете да се отървете не само от коприва, но и от култивирани растения. Не пръскайте плевелите на вятъра, тъй като той ще разпространи хербицида върху близките култури. По-добре е да използвате пистолет за пулверизиране с регулируем пулверизатор като оборудване за работата. Ако това не е възможно, покрийте близките растения с фолио.

Мерки за превенция

За да се отървете от копривата, след появата на кълновете площта се плеви няколко пъти на сезон. Мотиката се задълбочава, доколкото почвата позволява, растението се отстранява с ръце заедно с корена. След отстраняване на надземната част това място може да бъде покрито с черен филм, шисти или покривен материал. За зимата мястото се излива с физиологичен разтвор и се покрива със слой сурови дървени стърготини.

Заключение

Има няколко начина да се отървете от копривата на сайта: чрез изкопаване на плевели, обработка с хербициди, народни средства. За да се предотврати възобновяването на вегетационния период, работата трябва да бъде насочена към премахване на цялата коренова система. Повърхностното плевене или косене ще даде временен резултат, плевелите през следващата година не само ще покълнат на старото място, но и ще заемат голяма площ.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство