Лунният календар на градинаря за март 2021 година

През първия пролетен месец градинарите и градинарите ще могат не само да засаждат семената на почти всички зеленчуци, но и да се грижат за отгледаните разсад на перваза на прозореца или в затворена оранжерия. Точната дата за събитията ще ви помогне да зададете лунния календар на градинаря за март 2021 година.

Можете да засаждате семена и да се грижите за разсад в определени дни от лунния календар.

Как лунните фази влияят върху растежа и добива на растенията

Фазата на луната се нарича периодична промяна във външния вид на частта от спътника, осветена от слънцето от повърхността на Земята. За пълен цикъл, който продължава 29,5 слънчеви дни, Луната преминава през четири фази, или се отдалечава от повърхността на планетата, след това се приближава към нея, докато влияе върху растежа и развитието на растенията по различни начини:

 1. Новолуние и пълнолуние. Това е преходен период от намаляващ към нарастващ (и обратно), през който растителните организми са в състояние на покой и следователно не реагират по най-добрия начин на каквато и да е човешка намеса. По това време е по-добре да се откажат всички градински работи, единственото изключение може да бъде премахването на плевелите и обвързването.
 2. Восъчен полумесец. По това време соковете и енергията се движат в посока от корените към върховете. Това е подходящ момент за засаждане в контейнери и на открито за култури, които узряват над нивото на почвата. Градинските растения се хранят с нарастващата луна, занимават се с резници, както и с присаждане на дървета и ягодоплодни храсти.
 3. Намаляваща луна. Движението на сокове и енергия се случва в обратна посока, тоест отгоре надолу. Това е идеалното време за засаждане на растения, които са под нивото на почвата. На намаляващата луна се препоръчва борба с плевелите и вредителите.
Внимание! Отглеждането на растения в съответствие с лунния календар ще спомогне за увеличаване на добивите.

Растенията се препоръчват да се засаждат в съответствие с лунните фази, това ще помогне за постигане на бърз растеж и добив.

Лунният календар на градинаря за март 2021 година

През март 2021 г. лунният период ще продължи от 1 до 12 и от 29 до 31. По това време можете да започнете да засаждате кореноплодни и луковични култури. Нарастващата лунна фаза ще започне на 14 март и ще завърши на 27 март. По това време градинарите могат да сеят семена от домати, патладжани, чушки, зеле и лук върху перо. Новолунието този месец е на 13 март, а пълнолунието на 28 март. За този период е по-добре да се въздържате от градинарски работи.

Внимание! Експертите по астрология не препоръчват да се работи с растителни "организми" не само в ново и пълнолуние. Предходният и следващите дни също се считат за неблагоприятни, в началото на пролетта това е 12-14 март, 27-29.

Лунният календар винаги се съставя, като се вземат предвид фазите на небесното тяло.

Лунният календар на градинаря за март 2021 година

Собствениците на затворени оранжерии няма да скучаят през март. През първия месец на пролетта могат да бъдат засадени почти всички зеленчукови култури.

17, 18, 22 и 23 март са благоприятни дати за засяване на краставици, тиквички, тиквички, тиква в оранжерията, както и за засаждане на разсад от патладжани, домати и чушки. Ако не можете да засеете тези зеленчуци на посочените дати, можете да го направите на 3-ти, 4-ти, 30-ти или 31-ви. В същите дни и в допълнение на 1 и 2 март, когато луната е във Везни (знак за средна плодовитост), можете да засадите разсад от всички сортове зеле.

На 3-ти и 4-ти, както и на 30-и и 31-и, когато небесното тяло навлезе в съзвездието на плодородния Скорпион, е време да засеете кореноплодни култури в оранжерията - дайкон, репички, цвекло, моркови, корен магданоз и целина. По-малко успешен, от гледна точка на съставителите на лунния календар, но разрешен за засаждане на тези култури ще бъде периодът от 5 до 11 март.

От 19 до 21 можете да засадите бобови растения в оранжерията.

На 5 и 6 този месец Луната ще се премести в съзвездието на по-малко продуктивния Стрелец. В наши дни обаче можете да засадите праз, магданоз, копър и билки за дестилация. Това може да се направи и между 15 и 26 март.

17 и 18 март, както и 22 и 23 март са добри дни за полагане на картофи за покълване.

Важно! Растенията ще растат и плододават нормално, ако се грижите за тях в определени дни от лунния календар.

Работният график за грижа за зеленчуците изглежда по следния начин:

 1. Плевене на лехите и изтъняване на разсад може да се извърши на 1, 2, 9, 10, 11, 15, 16 и 29 март.
 2. Препоръчително е да се гмуркат разсад на 1-ви, 2-ри и 29-и, но в периода от 9 до 11 и от 17 до 21 март не се препоръчва да се работи с корени. В допълнение, 5, 6, 24 и 25 не трябва да се закрепват или прищипват растения.
 3. Можете да разхлабите почвата на 1, 2, 9-11, 15, 16, 19-21, 24, 25 и 29, а дати 17 и 18 се считат за неблагоприятни за това събитие.
 4. По-добре е да премахвате плевелите на 1, 2 и в периода от 9 до 11 март.
 5. Градинарите ще се занимават с хранене на 1-ви, 2-ри, 7-ми, 8-ми, 17-и и 18-и (по това време се препоръчва да се прилагат минерални торове), а след това на 22 и 23 март, когато дойде време за въвеждане органична материя. 9-11, 24 и 25, не се препоръчва торене на растения.
 6. Поливането на насажденията също не е възможно всеки ден. Идеалните дати за влажност на почвата са 1, 2, 17, 18, 22-26 март. Дните, забранени от лунния календар, са 12, 13, 14, 27, 28, 29 от този месец.
 7. На 1, 4, 7, 8, 22 и 23 март градинарите могат да накисват зеленчукови семена за сеитба, но на 9-11 е по-добре да не правите това.
 8. Има смисъл да се мулчира почвата в кореновата зона и да се сгушат растенията на 10, 11, 15 и 16 март.
 9. Създателите на лунния календар препоръчват да се планира борбата с болести и вредители за 15, 16, 19, 20 или 21 март. През първите два дни от месеца, както и на 22, 23 и 29, е по-добре да спрете да използвате пестициди.

В зеленчуковата градина в началото на пролетта има по-малко работа, отколкото в отопляема оранжерия. По време на намаляването на луната има смисъл да се подготви земята за сезона на кацане.

Ако времето позволява, градинарите от 4 март до 13 март могат да изкопаят лехите и да добавят органични вещества, а на 30-ти и 31-ви могат да попълнят запасите от минерали в почвата. В южните райони в края на месеца (30 и 31) ще бъде възможно да се засади пролетен чесън в градината.

През март ще има много работа в оранжерията за истински агрономи

Лунният календар за засяване на разсад за март 2021г

За да получите добра реколта от зеленчуци, трябва да ги засадите в определени дни от лунния календар. Астролозите са изготвили план за засяване на разсад за март.

Благоприятни дни

Следното се счита за успешно според лунния календар през текущия месец:

 • домати, чушки, патладжани и зеле - 15-18, 22-24;
 • лук - 1-9, 30-3.
Внимание! Лунният календар съдържа най-успешните дати. Но това не означава, че семената на зеленчуци за разсад не могат да се засяват в други дни, с изключение на забранени (12, 13, 14, 27, 28 и 29).

Лоши дни

Астролозите са определили не най-успешните дни за засаждане на семена за разсад:

 • домати, чушки, патладжани и зеле - 1-14, 27-31;
 • лук - 12-26, 27-29.

Разсадът, засаден в правилния ден, ще бъде силен и издръжлив.

Лунният календар на градинаря за март 2021 година

Работниците на лични парцели няма да скучаят и през март. На 5-то, 6-то, 24-то и 25-о число на месеца можете да започнете борба с вредителите с прихващащи колани. В южните райони и в други, ако температурата на въздуха не спадне под +5 ° C, има смисъл да се третират дървета и храсти със специални препарати срещу вредители.

Побеляването на дървесни болни, което ще помогне за защита на посевите от слънчеви изгаряния и унищожаване на ларвите на вредни насекоми, които са презимували в кората, е допустимо при хубаво време по всяко време на годината.През март създателите на лунния календар съветват това да се прави на 5, 6, 17 и 18. В същите дни можете да почиствате и да третирате раните по дърветата с градинска смола.

Астролозите препоръчват минералните торове да се добавят в почвата на 22 или 23 март, а органичните - на 3, 4, 30 или 31 този месец. Като последни се използват компост и изгнили кравешки тор.

В южните райони на страната през март градинарите вкореняват разсад от овощни дървета и храсти. Благоприятни за това ще бъдат 30 и 31. В същите дни можете да засадите касис и цариградско грозде.

През март, при липса на сняг, можете да започнете активна подготовка за новия сезон.

Подрязване на дървета през март според лунния календар

Ако някой не е имал време да отреже сухи и повредени клони на дървета през февруари, е време да започне този март.

1, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 15 и 16, производителите ще премахнат младите растения и ще извършат санитарна резитба. 28 и 29 можете да почиствате не само дървета, но и храсти.

Внимание! На 24 и 25 март плодните дървета и храсти не могат да се режат.

Формиращата резитба според лунния календар е най-добре през втората половина на месеца. Астролозите посочиха 17, 18, 22 и 23 март като най-подходящите дни за това събитие.

Изрезки, ваксинации през март по лунния календар през март 2021 година

Ако се присаждат и присаждат дървета и храсти в определени дни от лунния календар, те бързо ще се адаптират към новите условия и ще започнат да набират вегетативна маса. Освен това такива култури ще бъдат по-малко податливи на често срещани заболявания. Експертите препоръчват градинарите да се занимават с присаждане на овощни дървета на 3, 4, 7, 8, 17, 18, 22, 23, 30 или 31 марта.

Препоръчително е да не се засаждат култури 1, 2 и 29, но тези дни са най-подходящи за прибиране на резници. Рязането може да се направи и на 3, 4, 7, 8, 17, 18 март.

Дърветата се подрязват стриктно преди началото на соковия поток

Заключение

Лунният календар на градинаря за март 2021 г. е работният график, препоръчан от астролозите за градинари и агрономи. Засаждането и поддържането според фазите на нощната светлина ще ви помогнат да отглеждате здрави култури и да давате добри добиви.

Коментари (1)
 1. Каква добра статия!

  22.03.2019 в 12:03
  Хелена
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство