Лунният календар за сеитба за 2020 г. на градинар и градинар: таблица на насажденията (сеитба) по месеци, по зодии

Влиянието на фазите на естествения спътник на Земята върху живите организми съществува, което се потвърждава от множество експерименти и наблюдения. Това се отнася изцяло за овощните насаждения. Въз основа на влиянието на фазите на Луната върху основните процеси, протичащи в живота на растенията, е съставен лунният календар за сеитба за 2020 г., който може да се ръководи при планиране на цикъла на годишните грижи за градината.

Влиянието на лунните фази върху растежа и продуктивността на растенията

Лунният календар се състои от 28 дни. Започва с новолуние - моментът, когато луната изобщо не е осветена. Докато се върти около Земята, лунният диск все повече се осветява от Слънцето. Това време се нарича растяща луна. След 14 дни започва фазата на пълнолунието. По това време интензивността на осветяване на лунния диск е максимална. Тогава интензивността на сиянието намалява, луната все повече започва да отива в сянката на Земята. Това е фазата на намаляващата луна, която завършва с новолуние.

Графично изображение на фазите на Луната е показано на фигурата по-долу.

Нарастващата луна има забележим ефект върху растенията, чиито култури узряват във въздушната част. Това са овощни дървета и храсти, зърнени култури, зеленчуци, узряващи на клон. Намаляващата луна засилва растежа на кореновата част, по това време кореноплодните се развиват по-добре. Новолунието и пълнолунието са в състояние на покой, по това време не е необходимо да се безпокоят растенията, поради което понастоящем не се извършва агротехническа работа.

За пълен цикъл Луната последователно преминава през всички зодиакални съзвездия, което увеличава или отслабва влиянието си върху живите организми. Според степента на влияние върху добива, съзвездията се подразделят, както следва:

 • Рак (най-плодородният знак).
 • Скорпион, Телец, Риби (добри, плодородни знаци).
 • Козирог, Везни (по-малко плодородни, но доста плодотворни знаци).
 • Дева, Близнаци, Стрелец (безплодни знаци).
 • Лъв, Овен (неутрални знаци).
 • Водолей (безплоден знак).

Най-добри резултати се получават, когато се вземат предвид всички фактори. Въз основа на всички препоръки беше съставен лунният календар за сеитба за 2020 г.

Лунният календар на градинаря и градинаря за 2020 г. по месеци

Януари. Кацането на открито не се извършва. Можете да направите планиране на работа, задържане на сняг, подготовка на оборудване, закупуване на семена.

Февруари. Началото на засаждането на някои растителни видове за разсад. По време на новолунието (5 февруари) и пълнолунието (19 февруари) не трябва да се работи. В началото на месеца и след 22 февруари можете да засадите моркови, цвекло, репички. Лунният календар препоръчва засаждане на зеленина, ягоди в средата на месеца.

Март. В някои региони можете да започнете да засаждате на открито. До новолунието (6 март) можете да засаждате моркови, цвекло, корен магданоз. На нарастващата луна и до пълнолуние (21 март) се препоръчва да се засаждат царевица, тикви.

Април. В повечето региони е възможно да се засаждат растения под филм. На 5 и 19 април, по време на новолуние и пълнолуние, лунният календар препоръчва да се откаже всяка работа. През април можете да режете, оформяте и обработвате овощни дървета и храсти, като най-доброто време за това е средата на месеца.

Може. Най-натовареният месец за летните жители. Можете да засадите всички видове растения в земята, да извършите обработка на насаждения от насекоми вредители. Най-успешното време според лунния календар за това е началото и края на месеца.

юни - времето, когато младите култури са най-уязвими. По това време лунният календар съветва да се дава приоритет на работата по плевене и разрохкване, поливане и подхранване, третиране на насаждения от вредители. Най-доброто време за това е средата на месеца, с изключение на пълнолунието (17 юни).

Юли. Поливането и храненето, борбата с плевелите и вредителите са приоритетните задачи на този месец. Изключение може да се направи само по време на новолуние и пълнолуние - съответно 2 и 17 юли.

Август. В рамките на един месец можете да свършите цялата работа по грижите за растенията, като постепенно намалите поливането и промените диетата на торене. На 1, 15 и 30 август не трябва да правите това.

Септември. По това време започва пълноценна реколта. Най-успешното време за това според лунния календар е втората половина на месеца. Но по време на новолуние и пълнолуние (14 и 28 септември), лунният календар препоръчва да се въздържате от работа в градината.

Октомври. Новолунието и пълнолунието този месец се падат съответно на 14 и 28 октомври. По-добре е да отложите цялата работа в наши дни. В началото на месеца е по-добре да започнете да го събирате и обработвате, а в края - да подготвяте градината за зимата.

Ноември. По това време основната работа в градината е завършена. В началото на месеца можете да направите варосване на овощни дървета, почистване на градината, подслон на топлолюбиви растения за зимата. През втората половина на месеца се засажда зимен чесън. Можете да се отпуснете на 12 и 26 ноември.

Декември. Сезонът за работа в градината приключи. Струва си да се извършват ремонтни дейности, фиксиране на оборудване и инструменти. По-добре е да направите това през първата половина на декември. Втората половина на месеца е добра за засаждане на зеленчуци и билки за отглеждане на перваза на прозореца. На 12 и 26 декември лунният календар препоръчва отказ от извършване на каквито и да било дейности в градината.

Лунният календар за градинар и градинар 2020 според знаците на зодиака

Данните за влиянието на знаците на зодиака върху количеството и качеството на бъдещата реколта могат да помогнат за съставянето на календара за засяване на градинаря и градинаря за 2020 г. сами. За да направите това, трябва да определите в кое от съзвездията се намира Луната в съответния календарен ден.

 1. Овен. Непродуктивен знак. Под него се препоръчва да се включите в помощна работа, плевене и разрохкване на почвата и борба с плевелите. Можете да извършите санитарна резитба и прищипване на леторастите. Препоръчва се да се събират кореноплодни култури и да се резервират за дългосрочно съхранение, ецване на зеле, винопроизводство. Под знака на Овен се извършва подготовката и сушенето на лечебни суровини. Не се препоръчва да се оформят, берат или трансплантират растения, поливането и подхранването няма да доведат до резултати.
 2. Телец. Плодороден знак, по-висок от който само Рак и Скорпион са в производителност. Засаждането на каквито и да е растения ще бъде успешно, реколтата може да е изобилна, но няма да е подходяща за дългосрочно съхранение. Препоръчва се по това време да се засаждат култури, които са предназначени за прясна консумация и за домашно консервиране. Поради уязвимостта на корените през този период не се препоръчва извършването на дейности, свързани с разрохкване на почвата, както и с разсаждане.
 3. Близнаци. Непродуктивен знак, но не и стерилен. Можете да засадите растения със силни корени и дълги стъбла, които изискват опора или жартиера (пъпеш, тиква, грозде), както и зеленчуци (спанак, копър), бобови растения, всички видове зеле. Подходящо време за съхранение на кореноплодни и зеленчуци за дългосрочно съхранение, прибиране на реколтата от лук.
 4. Рак. Шампион по добив и производителност. Всички работи със семена, накисване, покълване, засаждане са благоприятни. Реколтата от семена, засадени по това време, ще бъде най-богата, но не е предназначена за дългосрочно съхранение. Можете да извършвате всички селскостопански работи, с изключение на прибирането на кореноплодни култури. Струва си да се въздържате в наши дни от всякакви лечения, свързани с използването на инсектициди или фунгициди.
 5. Лъв. Непродуктивен, неутрален знак. Събраните през този период семена ще бъдат с най-високо качество. Следователно, по това време е показано, че се занимава с прибиране и полагане на зеленчуци и кореноплодни култури за дългосрочно съхранение. Подходящо време за домашно консервиране, винопроизводство, сушене на плодове и билки. Не се препоръчва да се извършват дейности, свързани с вода: поливане, течно торене, пръскане и поръсване.
 6. Зодия Дева. Знакът е доста безплоден, но това е подходящо време за много произведения. Под знака на Дева можете да засадите краставици, люти чушки, магданоз. Това е много подходящо време за пресаждане и бране, за всички видове резитба. Можете да правите мариноване на зеле, домашно консервиране, винопроизводство. Нежелателно е да се накисват семената през този период.
 7. Везни. Добър плодороден знак. Под него могат да се засаждат почти всички зеленчуци, овощни дървета и храсти, зърнени култури. Това е подходящ момент за подрязване и прищипване. Под знака Везни можете да извършвате резници, всякакви видове растително хранене, разрохкване на почвата и поливане. Препоръчително е да използвате това време за засаждане на картофи за семена. Нежелателно е да се извършва работа по ваксинация под този знак, както и лечение с пестициди.
 8. Скорпион. След Рака това е вторият най-плодороден знак. Много добър момент за засаждане на много растения за семена. През този период можете да накисвате семена, да засаждате овощни култури, вода и фураж. Не се препоръчва да се режат дървета и храсти или да се пресаждат растения чрез коренно разделяне.
 9. Стрелец. Безплоден знак. Реколтата от растения, засадени под него, ще бъде малка, но много качествена. Повечето градински работи могат да се извършват, включително засаждане на резници от овощни дървета и храсти, плевене и разрохкване на почвата. Благоприятен период за третиране на растения с химикали. По това време можете да правите консерви, мариноване на зеле, винопроизводство. Подрязването и други видове грижи, свързани с механично натоварване на растенията, трябва да бъдат изключени.
 10. Козирог. Добър плодороден знак. Това е подходящо време за засаждане на много видове растения, добивът ще бъде доста висок и с високо качество. Можете да практикувате хранене и подрязване на растения. Нежелателно е да се трансплантира и да се работи с корени.
 11. Водолей. Насажденията под този знак дават най-нисък добив. Благоприятна работа по плевене и разрохкване, оран, борба с плевелите. Можете да прищипвате и прищипвате растения. В допълнение към засаждането не се препоръчва поливане и торене под този знак.
 12. Риба. Плодороден знак. През този период се препоръчва да се извършва засаждане и пресаждане, може да се извършва вкореняване на резници, поливане и подхранване. Ваксинациите, извършени по това време, ще бъдат успешни. По това време лунният календар не препоръчва резитба и обработка от вредители и болести.

Лунният календар на градинаря и градинаря за 2020 г.: дни за засаждане

Този раздел показва лунния календар за сеитба за 2020 г. по месеци под формата на таблица за засаждане на най-популярните градински растения.

Лунният календар за засяване на градинаря

По-долу в таблицата е календарът на градинаря за 2020 г., най-добрите дни за засаждане.

 

 

Домати

Краставици

Пипер, патладжан

Тиквички, тиква, тиква

Диня пъпеш

Бобови растения

Картофи

Моркови, цвекло, целина

Зеле, маруля, лук върху перо

Ягода

Плодови разсад

Януари

Благоприятни дни

19, 20, 27, 28, 29

19-20

19, 20, 27-29

19-20

19-20

27-29

9-12, 23-29

12-14, 27-29

Неблагоприятни дни

6, 7, 21

Февруари

Благоприятни дни

6-8, 11-13, 15-18, 23-26

15-17, 23-25

6-8, 11-13, 20-25, 28

15-17, 23-25

15-17, 23-25

6-8, 11-13, 23-26, 28

6-8, 15-17, 23-25

6-11, 15-18, 23-26

Неблагоприятни дни

4, 5, 19

Март

Благоприятни дни

8-12, 15-19, 23-26

15-19, 23-25, 27-30

8-12, 15-20, 23-25, 27-29

15-19, 23-25, 27-30

15-19, 23-25, 27-30

10-12,

21-25,

27-30

10-12, 15-17, 23-25, 27-30

8-12, 15-17, 27-29

8-10, 17-19, 25-27

Неблагоприятни дни

5, 6, 21

април

Благоприятни дни

11-13, 15-17, 20, 21, 24-26

6-9,

11-13,

20,21,

24-26,

29, 30

1-4, 6-9, 11-13, 20, 21, 24-26, 29, 30

6-9,

11-13,

20,21,

24-26,

29, 30

6-9,

11-13,

20,21,

24-26,

29, 30

6-13,

15-17,

29, 30

6-9,

15-17,

20, 21,

24-26,

29,30

2-9,

11-15, 24-27, 29, 30

6-13, 15-18, 24-26, 29,30

15-17,

24-26,

29, 30

11-17,

21-26

 

Неблагоприятни дни

5, 19

Може

Благоприятни дни

3, 4, 8-14, 17, 18, 21-23, 26-28, 31

3, 4, 8-10, 17, 18, 21-23, 26-28, 31

3, 4, 8-10, 17, 18, 21-23, 26-28, 31

3, 4, 8-10, 17, 18, 21-23, 26-28, 31

3, 4, 8-10, 17, 18, 21-23, 26-28, 31

6-10, 12-17

1-4,

8-10

1-4, 12-14, 21-23

1-4, 8-10, 12-14, 17, 18, 21-23,

1-3, 6-8, 12-14, 19, 26-31

 

Неблагоприятни дни

5, 19

юни

Благоприятни дни

5, 6, 13-15

5, 6, 13-15, 18-20

5, 6, 13-15, 18-20

5, 6, 13-15, 18-20

5, 6, 13-15, 18-20

1, 2, 5, 6, 11-13

9-11,

18-20

5, 6, 9-15, 22-25

Неблагоприятни дни

3, 4, 17

Юли

Благоприятни дни

25-31

10-12,

20-22,

29-31

25-31

Неблагоприятни дни

2, 3, 17

Август

Благоприятни дни

2-8,

11-13,

17, 18,

26-28

2-8, 11-13, 17, 18, 26-28

Неблагоприятни дни

1, 15, 16, 30, 31

Септември

Благоприятни дни

17-19, 26, 27, 30

1-5,

7-10

1-5, 7-10, 17-24

17-24, 30

Неблагоприятни дни

14, 15, 28, 29

Октомври

Благоприятни дни

4-7, 15-17, 19-21, 23-25,

27

2-4, 12, 13, 21-25, 30, 31

Неблагоприятни дни

14, 28

Ноември

Благоприятни дни

1-3

1-3, 6-8, 15-18, 24, 25

Неблагоприятни дни

12, 13, 26, 27

Декември

Благоприятни дни

3-5, 17-19, 27

3-12, 13-15, 21-23

Неблагоприятни дни

1, 2 , 3 ,12, 26

Лунният календар за засяване на градинаря

Таблицата по-долу показва календара за засаждане за 2020 г. за градинари.

 

Засаждане на разсад от овощни дървета и храсти

 

Благоприятни дни

Неблагоприятни дни

Януари

Февруари

Март

април

11-17,

21-26

 

5, 19

Може

 

юни

 

Юли

 

Август

 

Септември

17-24, 30

14, 15, 28, 29

Октомври

2-4, 12, 13, 21-25, 30, 31

14, 28

Ноември

 

Декември

 

Лунният календар на градинаря и градинаря за 2020 година

В този раздел можете да видите препоръчаното време за работа по лунния календар през 2020 г. за градинари и фермери на камиони.

Лунният календар за 2020 г. за градинаря

 

Благоприятни дни

Поливане

Трансплантирайте, бране на разсад

Подхранване

Прищипване

Контрол на вредителите

Януари

1-5, 7-9, 15-16, 25-28

1-5, 23-26

1-5, 7-9, 15-16, 25-28

1-5 ,22, 25-26, 29-31

1-5, 15-16, 23-24, 29-31

Февруари

6-7, 24-25

11-12, 17-18, 20-21

6-7, 24-25

1-5, 20-23, 26,28

5

Март

1 ,2 ,5, 15-16, 19-20, 23-24, 18-29

5, 23, 29

1-2, 5, 15-16, 19-20, 23-24, 18-29

1-4,5, 22, 25-31

1-2, 5-7, 10-14, 25-29

април

2-3, 6-10, 12, 15-16, 24-25, 29-30

1-5, 20-25, 29-30

 

2, 3, 6-10, 12, 15-16, 24-25, 29-30

4-5, 20-28

4-5, 9-11, 17-18, 22-23, 26-30

 

Може

8-9, 17-19

 

4

8-9, 17-19

 

1-3, 5-7, 20-25, 29-31

4-7, 10-12, 15-16, 21-23, 26-28, 31

юни

1-2, 4-6, 9-10, 13-15, 17-19, 28-29

1-3

1-2, 4-6, 9-10, 13-15, 17-19, 28-29

1-2, 25-29

 

1-3, 11-12, 16, 18-24, 28-29

Юли

3, 5-6, 8-12, 15-17, 20-22, 25-26, 30-31

25-26

3, 5-6, 8-12, 15-17, 20-22, 25-26, 30-31

2, 25-26

 

2, 4-5, 8-10, 17, 20-22, 25-31

Август

2-4, 7-8, 11-13, 15, 21-23, 26-27, 31

 

21-23

2-4, 7-8, 11-13, 15, 21-23, 26-27, 31

 

1, 11-13, 21-23, 30

 

1, 3-8, 11-14, 16-18, 21-23, 26-27, 30-31

Септември

3-4, 8-9, 18-19, 22-27, 29-30

3-4, 8-9, 18-19, 22-27, 29-30

1-4, 8-9, 13-21, 25-30

1-2, 10-13, 15-19, 22-30

Октомври

1-2, 5-6, 10-11, 14, 20-21, 24-25

20, 24-25

1-2, 5-6, 10-11, 14, 20-21, 24-25

15-27

 

7-9, 10-11, 15-21, 24-25, 28

Ноември

6-8, 12, 16-17, 20-21, 24-25, 29-30

24-25

6-8, 12, 16-17, 20-21, 24-25, 29-30

1-3, 6-8, 11, 18-25, 29-30

1-5, 12-17, 20-21, 26

Декември

3-5, 12-14, 22-23, 31

 

4-5, 23

3-5, 12-14, 22-23, 31

 

15-25

 

17-19, 26

 

Градински лунен календар 2020 за грижата за дървета и храсти

 

Благоприятни дни

 

Дезинфекция

Поливане

Резници

Подрязване

Подхранване

Януари

1-5, 15-16, 23-24, 29-31

1-5, 7-9, 15-16, 25-28

1-5, 29-31

 

1-5, 22, 25-26, 29-31

1-5, 7-9, 15-16, 25-28

Февруари

5

6-7, 24-25

11-12, 15-18

1-5, 20-23, 26-28

6-7, 24-25

Март

1-2, 5-7, 10-14, 28-29

1-2, 5, 15-16, 19-20, 23-24, 28-29

10-12, 15-16, 19-20

1-4, 5, 22, 25-31

 

1-2, 5, 15-16, 19-20, 23-24, 28-29

април

4-5, 9-11, 17-18, 22-23, 26-30

2-3, 6-10, 12, 15-16, 24-25, 29-30

6-8, 12, 15-16

4-5, 20-28

2-3, 6-10, 12, 15-16, 24-25, 29-30

Може

4-7, 10-12, 15-16, 21-23, 26-28, 31

8-9, 17-19

17-18

1-3, 5-7, 20-25, 29-31

8-9, 17-19

 

юни

1-3, 11-12, 16, 18-24, 28-29

1-2, 4-6, 9-10, 13-15, 17-19, 28-29

13-15, 18-19

1-2, 25-29

1-2, 4-6, 9-10, 13-15, 17-19, 28-29

Юли

2, 4-5, 8-10, 17, 20-22, 25-31

3, 5-6, 8-12, 15-17, 20-22, 25-26, 30-31

2, 25-26

3, 5-6, 8-12, 15-17, 20-22, 25-26, 30-31

Август

1, 3-8, 11-14, 16-18, 21-23, 26-27, 30-31

2-4, 7-8, 11-13, 15, 21-23, 26-27, 31

 

21-23

 

1, 11-13, 21-23, 30

 

2-4, 7-8, 11-13, 15, 21-23, 26-27, 31

 

Септември

1-2, 10-13, 15-19, 22-30

3-4, 8-9, 18-19, 22-27, 29-30

1-4, 8-9, 13-21, 25-30

3-4, 8-9, 18-19, 22-27, 29-30

Октомври

7-9, 10-11, 15-21, 24-25, 28

1-2, 5-6, 10-11, 14, 20-21, 24-25

15-27

 

1-2, 5-6, 10-11, 14, 20-21, 24-25

Ноември

1-5, 12-17, 20-21, 26

6-8, 12, 16-17, 20-21, 24-25, 29-30

1-3, 11, 16-17, 27-28, 29-30

1-3, 6-8, 11, 18-25, 29-30

6-8, 12, 16-17, 20-21, 24-25, 29-30

Декември

17-19, 26

 

3-5, 12-14, 22-23, 31

3-5, 8-10, 27, 31

 

15-25

3-5, 12-14, 22-23, 31

Кои дни трябва да се въздържате от работа в градината и градината

Много градинари се придържат към правилото, че всяка работа в градината или зеленчуковата градина трябва да бъде изоставена, ако падне по време на новолуние или пълнолуние. Дните, когато Луната е в най-безплодното съзвездие - Водолей, също са неблагоприятни за повечето произведения.

Заключение

Лунният календар за сеитба за 2020 г. има консултативен характер. Това е само допълнителен източник на информация. Не трябва да се ръководите само от лунния календар за засаждане, като същевременно пренебрегвате фактори като времето, климата или състава на почвата. Само отчитането на съвкупността от всички фактори може да доведе до положителен резултат.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство